top of page

10 tips voor leraren om het nieuwe schooljaar knallend van start te gaan

Bijgewerkt op: 13 feb. 2020


  1. Lees je alvast in. Bekijk welke info er beschikbaar is over de groep die je krijgt en de noden die bij de leerlingen leven, zodat je enigszins een beeld hebt welke leerlingen er bij jou in de klas komen. Het is best veel informatie om te onthouden dus schrijf bijvoorbeeld een paar steekwoorden op naast de pasfoto’s van de leerlingen.

  2. Maak een duidelijk weekrooster voor jezelf waarin gepland staat wanneer je welke lessen wil geven. Wanneer je aan co- of teamteaching doet, stem je onderling ook af welke vakken jouw verantwoordelijkheid zijn en welke die van je collega's. Hoe minder je moet overleggen over vakken, hoe beter het werkt. Een duidelijke verdeling is dus erg effectief.

  3. Maak een rooster van de lesstof. Het heeft weinig zin om dit per week te doen, omdat er altijd wel iets tussendoor komt. Dit zorgt ervoor dat je niet continu alert hoeft te zijn of je nog op schema ligt, je bekijkt dit dan per periode.

  4. Zorg dat je een duidelijke opstelling voor je klas hebt. Bedenk wat de kinderen in jouw klas nodig hebben en wat ze van vorige jaren gewend waren. Vraag ook aan de leerkrachten van vorig jaar wat prettig werkt, op deze manier win je alvast nuttige informatie in. Misschien zijn er ook leerlingen die je beter niet naast elkaar kunt zetten, ook handig om te weten.

  5. Tel de juiste hoeveelheden boeken, kopies enz.. af en geef deze een vaste plek. Zorg dat er genoeg materiaal beschikbaar is zodat iedereen efficiënt kan werken. Berg de boeken op die je pas in het tweede halfjaar nodig hebt. Een ordelijke omgeving zorgt ook voor rust in jouw hoofd en dat van de leerlingen in je klas.

  6. Geef aan, door middel van labels, wat waar ligt in de klas. Dit maakt dat leerlingen snel wegwijs zullen zijn in het klaslokaal en ze zelfstandig aan de slag kunnen. Maak eventueel kaartjes voor je dagritme.

  7. Stel voor jezelf duidelijke regels op. Dit doe je vaak ook aan het begin van het schooljaar samen met de leerlingen. Toch is het belangrijk om daar als leerkracht van tevoren ook over na te denken. Wat vind jij belangrijk en is voor jou een voorwaarde om fijn te kunnen werken? Hang de klasafspraken duidelijk zichtbaar op in de klas of bedenk een manier om deze samen met de kinderen te verwerken.

  8. Maak roosters voor computertijden, spreekbeurten en boekbesprekingen, instructiegroepen en de klassendienst. Plan van tevoren zelf zoveel mogelijk in, dit scheelt een hoop geregel en overleg in de eerste weken. Wanneer je dit consequent hanteert, zal dit vanaf het begin duidelijk zijn voor de leerlingen.

  9. Maak een overzicht van je wachtwoorden en kijk of alles goed is ingericht zoals je digitale vakken op Smartschool of Scoodle. Maak deze wachtwoorden inzichtelijk, ook voor een eventuele invaller, maar let op dat ze niet zó makkelijk zijn dat je leerlingen met de info kunnen inloggen in jouw persoonlijke gegevens.

  10. Geniet van alles wat je al hebt gedaan! Je kunt nu met een gerust hart het schooljaar starten. Veel werkplezier toegewenst!


69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page