EERSTE GRAAD
1ste leerjaar A
GOED OM TE WETEN
-
Na het basisonderwijs volgt de grote stap naar het secundair onderwijs.
-
Wat ga je nu kiezen?
Soms is het moeilijk om je weg te vinden in het doolhof van klassen en studierichtingen. We zetten hier even op een rijtje wat je zoal kan verwachten.
GESLAAGD IN HET 6DE LEERJAAR?
Ben je geslaagd in het 6de leerjaar van de basisschool? Dan ga je naar 1A.
Voor alle leerlingen is het basispakket in 1A hetzelfde: 27 uur per week.
Anders dan in het zesde leerjaar worden de vakken gegeven door verschillende vakleraren. Soms staan ze alleen, soms met 2 en soms met een team voor de klas. Want om voor jou onderwijs op maat te kunnen bieden, zetten we ook de leraren in op hun talent.
We vinden ook de samenhang tussen de vakken belangrijk. Daarom werken we zoveel mogelijk met vakkenclusters en ‘vlinderleraren’, die binnen de andere vakken komen ondersteunen. Connectiviteit zien we dus heel breed: tussen leerlingen, tussen vakken, tussen leerlingen én leraren... en dat in alle mogelijke combinaties!
Daarnaast is er ook nog iWork voorzien: ‘Onderzoeksvaardigheden/ Leren leren’ en ‘Remediëring/Verdieping’ binnen de cluster STEaM, TAAL of ICT/MEDIA. Tijdens deze lessen leer je om zelf te bepalen waar je goed in bent en extra uitdaging aankan of waar je nog extra ondersteuning bij kan gebruiken.
Daarnaast kies je zelf nog 2u uit het keuzegedeelte:
-
2 uur Klassieke talen als je wil uitproberen of Latijn/Grieks iets voor jou is. Je maakt kennis met de Grieks-Romeinse cultuur en taal en duikt in de wondere wereld van de oudheid. Wees gerust, ook als dit je niét zou liggen, kan je zeker doorstromen naar één van de andere basisopties. Je keuze in de eerste graad legt immers geen beperking op naar het vervolg in je verdere studieloopbaan. Neem zeker ook even een kijkje bij de basisoptie Klassieke Talen van 2A en maak alvast kennis met jouw leerkracht Latijn.
OF
-
2 uur O² (Onderzoek en Ontwikkeling): tijdens deze lessen ga je op onderzoek uit in vier verschillende modules die telkens op iets anders focussen.Je ontwikkelt een eigen land, je neemt je persoonlijkheid onder de loep, je focust op je (social) mediagedrag en je voert een natuurwetenschappelijk onderzoek uit. Klik HIER als je hier graag alles over wil weten.
STEaM of een FLX-uur?
STEaM staat voor Science, Technologie, Engineering, Arts & Mathematics. Meer concreet gaat het dan over de vakken Wiskunde, Natuurwetenschappen, Techniek, Aardrijkskunde, ICT en Artistieke vorming. In het eerste jaar werken de leraren van deze vakken samen in een cluster. Dat betekent dat ze niet in hokjes denken, maar over de vakken heen. De ene keer is er samenwerking tussen Techniek en Wiskunde, de andere keer misschien tussen Artistieke vorming en Natuurwetenschappen. Zo maken we de leerstof levensecht en blijft deze beter hangen.
​
Het uurtje Artistieke vorming is een FLX-uur. Dat betekent dat dit vak niet vast ingeroosterd zit in het lessenrooster, maar dat de leraar ondersteunt binnen de andere vakken en jou op die manier coacht in het behalen van jouw leer- en leefdoelen. Want een portie creatief denken bij Techniek, Wetenschappen of Wiskunde, dat is altijd positief!
STUDIEKAMP
Alle nieuwe leerlingen uit 1A en 1B gaan samen in het begin van het schooljaar (2de of 3de week van september) op studiekamp. Gedurende 3 dagen en 2 nachten krijg je les in studiemethode, doen we heel veel aan sport, gaan we zwemmen, houden we een groot avondspel, zingen we de longen uit ons lijf en maken we vooral veel vrienden, want plezier maken en je goed voelen staat die week nog meer centraal dan anders!
Op onze Facebookpagina vind je dan ook heel wat verslagen en foto’s van de verschillende activiteiten terug.