top of page

!Deze lestabel  is in onder voorbehoud van kleine wijzigingen!

SPECIALISATIEJAAR:
DUAAL ZORGKUNDIGE

3DE GRAAD -  ARBEIDSMARKT FINALITEIT (BSO) -  DOMEIN MAATSCHAPPIJ & WELZIJN

3eGr_DuaalZorgkundige_edited.png

*FLX-UUR: Hierbij staan twee of meer leraren met expertisen in verschillende vakgebieden samen voor de klas.

**2x per jaar wordt er een vakoverschrijdende projectweek georganiseerd.

GOED OM TE WETEN

  • De meeste leerlingen stromen in nadat ze de opleiding 3de graad BSO Verzorging hebben afgerond.

  • Na deze opleiding mag je je jezelf 'zorgkundige' noemen. 

  • Als je het 7de jaar succesvol hebt afgerond, kan ook nog verder studeren, als je dat zou willen.  

  • Zorgkundige staat op de lijst met knelpuntberoepen. De kans dat je meteen werk vindt na het afstuderen, is dus heel groot.

  • Aangezien we in deze richting sterk inzetten op zelfregulerend leren en het gebruik van digitale technologie (o.a. ook Virtual en Augmented Reality) is het gebruik van een laptop sterk aanbevolen. 

  • Je zal actief aan de slag gaan in het werkveld. Dit in de combinatie van 2 dagen leren de school, 3 dagen leren op de werkplek.

IETS VOOR JOU?

Door het nog intensiever inoefenen van basistechnieken, word je vaardig in het toepassen van de gepaste verzorging en omgang bij het jonge kind, maar ook de oudere zorgvrager. Je verdiept je in hoe kinderen en bejaarden zich ontwikkelen. Je begeleidt kinderen bij spelactiviteiten en bejaarden in de animatie. 
Je krijgt een training in communicatie en in sociale en creatieve vaardigheden, onder andere door allerlei doe-opdrachten.  
Je maakt kennis met de basisbehoeften van de zorgvrager, met gezondheidsvoorlichting en -opvoeding en met EHBO. Je leert op een respectvolle manier hulp bieden bij handelingen van het dagelijks leven van de zorgvrager. 
Er gaat ook aandacht naar zorg voor voeding, textiel, woning en leefklimaat. De nadruk ligt ook hier op gezonde maaltijden en kindervoeding, hygiëne en veiligheid. 
Wat je in theorie leert, pas je meteen toe in de praktijk. 
Zo leer je steeds meer verantwoordelijkheid opnemen en zelfstandig werken! 
Als je sociaalvoelend bent, geïnteresseerd in wat mensen doen in hun dagelijkse leven en ervan droomt om te werken met kinderen, zieke mensen en bejaarden, als er niet tegenop ziet om de handen uit de mouwen te steken of om af en toe een heerlijke maaltijd te bereiden, kortom, als je praktisch aangelegd bent en je hebt zin voor verantwoordelijkheid, dan past het specialisatiejaar Zorgkundige perfect bij jou! 

EN NADIEN?

Na het 7e jaar ben je Zorgkundige en ben je klaar voor de arbeidsmarkt. Je kan dan bijvoorbeeld werken in instellingen bij kinderen (tot 3 jaar) of ouderen helpen in een verzorgingstehuis.

Wil je weten waar je verder zoal met het beroep van zorgkundige terecht kan komen? Klik dan HIER
Het is ook mogelijk een HBO5-opleiding te volgen na het behalen van je diploma Zorgkundige en dus niet rechtstreeks in te stromen op de arbeidsmarkt, maar te kiezen voor een hogere opleiding. 

bottom of page