top of page

SPECIALISATIEJAAR
DUAAL KINDERBEGELEIDER

3DE GRAAD -  ARBEIDSMARKT FINALITEIT (BSO) -  DOMEIN MAATSCHAPPIJ & WELZIJN - SPECIALISATIEJAAR

3eGr_DuaalKinderbegeleider_edited.png

*FLX-UUR: Hierbij staan twee of meer leraren met expertisen in verschillende vakgebieden samen voor de klas.

**2x per jaar wordt er een vakoverschrijdende projectweek georganiseerd.

IETS VOOR JOU?

Door het nog intensiever inoefenen van basistechnieken, word je vaardig in het toepassen van de gepaste verzorging en omgang bij het jonge kind. Je verdiept je in hoe kinderen zich ontwikkelen. Je begeleidt kinderen bij spelactiviteiten en leert alle kneepjes van het vak op de werkplek in een faciliteit waar met kinderen wordt gewerkt, zoals een kinderdagverblijf of een crèche. 
Je krijgt een training in communicatie en in sociale en creatieve vaardigheden, onder andere door allerlei doe-opdrachten, want levensecht leren, dat vinden we bij Campus FLX belangrijk! 
Je maakt kennis met de basisbehoeften van de jonge zorgvrager, met gezondheidsvoorlichting en -opvoeding en met EHBO. Je leert op een respectvolle manier hulp bieden bij handelingen van het dagelijks leven van een kind. 
Er gaat ook aandacht naar zorg voor voeding, textiel, woning en leefklimaat. De nadruk ligt ook hier op gezonde maaltijden en kindervoeding, hygiëne en veiligheid. 
Wat je in theorie leert, pas je meteen toe in de praktijk.
Zo leer je steeds meer verantwoordelijkheid opnemen en zelfstandig werken! 
Als je sociaalvoelend bent, geïnteresseerd in wat mensen doen in hun dagelijkse leven en ervan droomt om te werken met kinderen, als je met veel plezier de handen uit de mouwen steekt of af en toe een heerlijke maaltijd wil leren bereiden, kortom, als je praktisch aangelegd bent en je hebt zin voor verantwoordelijkheid, dan past het specialisatiejaar Kinderbegeleider perfect bij jou! 

GOED OM TE WETEN

  • Leerlingen die zich aanmelden voor dit specialisatiejaar (DUAAL leren) hebben meestal eerst de vooropleiding 3de graad BSO Verzorging met succes afgerond. 

  • Na het 7de jaar heb je ook meteen het attest 'Levensreddend handelen bij kinderen' behaald. 

  • Wij werken natuurlijk ook nauw samen met FLX Basisonderwijs en allerlei andere instanties die je een heel brede kijk geven op de rol van kinderbegeleiders. 

  • Je gaat actief aan de slag op de werkvloer.

  • Aangezien we in deze richting sterk inzetten op zelfregulerend leren en het gebruik van digitale technologie (o.a. ook Virtual en Augmented Reality) is het gebruik van een laptop sterk aanbevolen.

  • Je zal actief aan de slag gaan in het werkveld. Dit in de combinatie van 2 dagen leren de school, 3 dagen leren op de werkplek.

EN NADIEN?

Na het 7e jaar ben je Kinderbegeleider en ben je klaar voor de arbeidsmarkt. Je kan dan werken in instellingen bij kinderen (tot 3 jaar) of kiezen voor een andere sociale sector waarin kinderen centraal staan. 

Neem zeker HIER een kijkje als je al een voorsmaakje wil. 
Het is ook mogelijk een HBO5-opleiding te volgen na het behalen van je diploma en dus niet rechtstreeks in te stromen op de arbeidsmarkt, maar te kiezen voor een hogere opleiding. Je kan bijvoorbeeld ook verder studeren als opvoeder of kleuteronderwijzer(es)

bottom of page