top of page

HAAR- EN SCHOONHEIDSVERZORGING

!Deze lestabel  is in ontwerp en onder voorbehoud van wijzigingen!

2eGr_HSV_edited.jpg

Laat je inspireren door celebrity hairstylist Chris Appleton!

*FLX-UUR: Hierbij staan twee of meer leraren met expertisen in verschillende vakgebieden samen voor de klas.

**2x per jaar wordt er een vakoverschrijdende projectweek georganiseerd.

GOED OM TE WETEN

  • De logische instroom voor deze studierichting is na de eerste graad Maatschappij & Welzijn in de A- of B-stroom, maar je kunt in principe in deze studierichting instappen na elke basisoptie in de 1ste graad met leerplan A of B.

  • De vakken Nederlands, wiskunde, geschiedenis en aardrijkskunde worden niet meer apart gegeven, maar geïntegreerd en projectmatig aangeboden binnen het vak PAV, Project Algemene Vakken. Gedurende 4u per week krijgt de PAV-leraar ondersteuning van een expert-collega in Nederlands, STEM of wiskunde, om jou een optimale ondersteuning te bieden in jouw leerproces!  

  • Deze richting richt zich zowel op jongens als op meisjes! 

  • Tijdens de lessen schoonheidsverzorging leer je de basistechnieken van de gelaats- en handverzorging.

  • Klik HIER als je meer wil weten over het kapsalon dat de leerlingen runnen of om een afspraak te maken en hen live aan het werk te zien

IETS VOOR JOU?

Belangrijk is dat je graag omgaat met mensen, handig bent en interesse hebt voor mode en trendy haarstijlen. 
Droom je er van om later een kapsalon te hebben of er in te werken?

Heb je een uitgesproken interesse in alles wat met haarverzorging en de laatste trends te maken heeft?

Zie je jezelf al knippen, brushen, kleuren, permanenten en een aangepaste make-up verzorgen?           
Ga je graag en vlot om met klanten en wil je hen goed advies geven? Vind je een verzorgd voorkomen belangrijk? Heb je creatieve ideeën en vaardige vingers? Heb je een sterk praktische aanleg? Leer je liefst door te doen en ligt theorie je minder? 
Dan is de richting Haar- en Schoonheidsverzorging voor jou de geknipte richting! 


In de tweede graad Haar- en Schoonheidsverzorging leer je als onderdeel van een bredere vorming de basisvaardigheden van het knippen en kappen. Je leert haar wassen en verzorgen, basissnitten uitvoeren, het haar vormgeven en kleuren. Onder begeleiding van de leerkracht leer je voor elke haarbehandeling die uitgevoerd wordt een behandelingsplan opmaken. Zo verwerf je inzicht in de toepassingsmogelijkheden van haarproducten en -technieken. 
Je verwerft handigheid in het maken van kapsels en leert veilig omgaan met apparaten, materialen en producten. Je leert hygiëneregels toepassen op jezelf maar ook in functie van het werken in een kapsalon. Je leert technische tekeningen lezen bij het opbouwen van kapsels en haarsnitten. Je verwerft de nodige kennis van het haar en haarproducten om de haarbehandelingen juist te kunnen uitvoeren. 
In functie van het dienstverlenend beroep van kapper leer je correct omgaan met mensen.

De basisvaardigheden leer je aan op oefenhoofden. Af en toe werk je ook al op echte modellen om het geleerde te toetsen aan de realiteit. Levensecht leren, dat vinden we namelijk een must! 

WAT NA DE 2DE GRAAD? 

Op het einde van het tweede leerjaar van de tweede graad Haar- en Schoonheidsverzorging BSO krijg je het getuigschrift van de tweede graad secundair onderwijs. Na de tweede graad Haar- en Schoonheidsverzorging BSO stroom je logisch door naar de derde graad Haarverzorging (BSO).  Ook de derde graad Maatschappij & Welzijn: Verzorging is haalbaar.

EN NADIEN? 

Na het behalen van je diploma kan je werken in een kapsalon of als zelfstandige aan de slag. Je kan eveneens een job vinden in de sector van de schoonheidsverzorging. 

Je kan in onze school ook doorstromen naar het 7de specialisatiejaar Haarstilist. 
Je kan desgewenst ook vervolmakingscursussen volgen (make-up, pedicure, lichaamsverzorging) in een centrum voor volwassenenonderwijs. 

bottom of page