SPECIALISATIEJAAR: KINDERBEGELEIDER

3DE GRAAD -  BSO -  DOMEIN MAATSCHAPPIJ & WELZIJN - SPECIALISATIEJAAR

3de graad - KDZ.PNG

IETS VOOR JOU?

Door het nog intensiever inoefenen van basistechnieken, word je vaardig in het toepassen van de gepaste verzorging en omgang bij het jonge kind. Je verdiept je in hoe kinderen zich ontwikkelen. Je begeleidt kinderen bij spelactiviteiten en loopt stage in een faciliteit waar met kinderen wordt gewerkt, zoals een kinderdagverblijf of een crèche. 
Je krijgt een training in communicatie en in sociale en creatieve vaardigheden, onder andere door allerlei doe-opdrachten, want levensecht leren, dat vinden we bij Campus FLX belangrijk! 
Je maakt kennis met de basisbehoeften van de jonge zorgvrager, met gezondheidsvoorlichting en -opvoeding en met EHBO. Je leert op een respectvolle manier hulp bieden bij handelingen van het dagelijks leven van een kind. 
Er gaat ook aandacht naar zorg voor voeding, textiel, woning en leefklimaat. De nadruk ligt ook hier op gezonde maaltijden en kindervoeding, hygiëne en veiligheid. 
Wat je in theorie leert, pas je meteen toe in de praktijk, door praktijkoefeningen in verschillende vakken en vooral door de vele stages bij kinderen. Dit doe je in gespecialiseerde en complexe zorgsituaties. 
Zo leer je steeds meer verantwoordelijkheid opnemen en zelfstandig werken! 
Als je sociaalvoelend bent, geïnteresseerd in wat mensen doen in hun dagelijkse leven en ervan droomt om te werken met kinderen, als je met veel plezier de handen uit de mouwen steekt of af en toe een heerlijke maaltijd wil leren bereiden, kortom, als je praktisch aangelegd bent en je hebt zin voor verantwoordelijkheid, dan past het specialisatiejaar Kinderbegeleider perfect bij jou! 

GOED OM TE WETEN

  • Leerlingen die zich aanmelden voor dit specialisatiejaar hebben meestal eerst de vooropleiding 3de graad BSO Verzorging met succes afgerond. 

  • Na het 7de jaar heb je ook meteen het attest 'Levensreddend handelen bij kinderen' behaald. 

  • Campus FLX biedt het specialisatiejaar Kinderbegeleider vanaf september '20 pas voor het eerst aan. Wij staan dus al te trappelen om jullie te mogen verwelkomen.  

  • Wij werken natuurlijk ook nauw samen met FLX Basisonderwijs en allerlei andere instanties die je een heel brede kijk geven op de rol van kinderbegeleiders. 

EN NADIEN?

Na het 7e jaar ben je Kinderbegeleider en ben je klaar voor de arbeidsmarkt. Je kan dan werken in instellingen bij kinderen (tot 3 jaar) of kiezen voor een andere sociale sector waarin kinderen centraal staan. 

Neem zeker HIER een kijkje als je al een voorsmaakje wil. 
Het is ook mogelijk een HBO5-opleiding te volgen na het behalen van je diploma en dus niet rechtstreeks in te stromen op de arbeidsmarkt, maar te kiezen voor een hogere opleiding. Je kan bijvoorbeeld ook verder studeren als opvoeder of kleuteronderwijzer(es)