SPECIALISATIEJAAR:

ASSISTENTIE IN WONEN, ZORG EN WELZIJN

3DE GRAAD -  BSO -  DOMEIN MAATSCHAPPIJ & WELZIJN

3de graad - ASSIST.PNG

GOED OM TE WETEN

  • De meeste leerlingen stromen in nadat ze de opleiding 3de graad BSO Verzorging hebben afgerond.

  • Na deze opleiding mag je je jezelf 'zorgkundige' noemen. 

  • Als je het 7de jaar succesvol hebt afgerond, kan ook nog verder studeren, als je dat zou willen.  

  • Zorgkundige staat op de lijst met knelpuntberoepen. De kans dat je meteen werk vindt na het afstuderen, is dus heel groot.

IETS VOOR JOU?

Door het nog intensiever inoefenen van basistechnieken, word je vaardig in het toepassen van de gepaste verzorging en omgang bij het jonge kind, maar ook de oudere zorgvrager. Je verdiept je in hoe kinderen en bejaarden zich ontwikkelen. Je begeleidt kinderen bij spelactiviteiten en bejaarden in de animatie. 
Je krijgt een training in communicatie en in sociale en creatieve vaardigheden, onder andere door allerlei doe-opdrachten.  
Je maakt kennis met de basisbehoeften van de zorgvrager, met gezondheidsvoorlichting en -opvoeding en met EHBO. Je leert op een respectvolle manier hulp bieden bij handelingen van het dagelijks leven van de zorgvrager. 
Er gaat ook aandacht naar zorg voor voeding, textiel, woning en leefklimaat. De nadruk ligt ook hier op gezonde maaltijden en kindervoeding, hygiëne en veiligheid. 
Wat je in theorie leert, pas je meteen toe in de praktijk, door praktijkoefeningen in verschillende vakken en vooral door de vele stages bij kinderen en bejaarden. Dit doe je in gespecialiseerde en complexe zorgsituaties. 
Zo leer je steeds meer verantwoordelijkheid opnemen en zelfstandig werken! 
Als je sociaalvoelend bent, geïnteresseerd in wat mensen doen in hun dagelijkse leven en ervan droomt om te werken met kinderen, zieke mensen en bejaarden, als er niet tegenop ziet om de handen uit de mouwen te steken of om af en toe een heerlijke maaltijd te bereiden, kortom, als je praktisch aangelegd bent en je hebt zin voor verantwoordelijkheid, dan past het specialisatiejaar Assisentie in Wonen, Zorg & Welzijn perfect bij jou! 

EN NADIEN?

Na het 7e jaar ben je Zorgkundige en ben je klaar voor de arbeidsmarkt. Je kan dan bijvoorbeeld werken in instellingen bij kinderen (tot 3 jaar) of ouderen helpen in een verzorgingstehuis.

Wil je weten waar je verder zoal met het beroep van zorgkundige terecht kan komen? Klik dan HIER
Het is ook mogelijk een HBO5-opleiding te volgen na het behalen van je diploma Zorgkundige en dus niet rechtstreeks in te stromen op de arbeidsmarkt, maar te kiezen voor een hogere opleiding.